Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Για τα ασφαλιστικά ταμεία


Μετά την οικονομική κρίση που άρχισε να αγγίζει και την Ελλάδα, τη συνεχή πτώση των δειχτών στο χρηματιστήριο και τη μείωση της αξίας των άλλων χρηματοοι¬κο¬νο¬μικών προϊόντων, τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν επενδύσει σε μετοχές, αμοι¬βαία κεφάλαια, δομημένα ομόλογα κ.ά. έχουν πολύ μεγάλες απώλειες.
Ήδη τα αποθεματικά τους έχουν σε μεγάλο βαθμό εξανεμισθεί και οξύνεται το πρό¬βλη¬μα της επιβίωσής τους.
Υπενθυμίζουμε, τις απώλειες που υπήρξαν από το 1951 μέχρι το 1975, που υπολο¬γί¬ζονται σε 58 δις ευρώ, τις απώλειες από τα δομημένα ομόλογα και από την πτώση του χρηματιστηρίου το 1999-2002.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι η σημερινή και όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, δεν κα¬τέ¬βαλ-λαν στα ασφαλιστικά ταμεία τις υποχρεώσεις από θεσμοθετημένους πόρους αλλά και από κρατικές εργοδοτικές εισφορές. Έχει στοιχίσει ακριβά και παραμένει το πρόβλημα της μεγάλης εισφοροδιαφυγής στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός:
• Τι μέτρα θα πάρει για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, και ειδικότερα για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης .
• Εάν θα αναλάβει το Κράτος να εξαγοράσει από τα ασφαλιστικά ταμεία τις μετοχές και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα στην τιμή αγοράς τους και αν θα τα αποζημιώσει για τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια της αξιοποίησης των αποθεματικών τους από τους επιχειρηματίες και τις τράπεζες και εάν θα καταργήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν το «τζογάρισμα» των αποθεματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: