Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ - Ημέρες Τέταρτη και Πέμπτη






Με την τελετή λήξης έριξε την αυλαία του το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Η συνάντηση των Ελλήνων δημιουργών, ενθουσίασε το κοινό και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο από την άποψη της υψηλής ποιότητας των ταινιών που προβληθήκαν, όσο και από την αθρόα προσέλευση των θεατών.

Η τελευταία μέρα ξεκίνησε με την προβολή του προγράμματος "Μονοπλάνο", το οποίο έχει ως στόχο την παρουσίαση κινηματογραφικών δημιουργιών ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες, ωστόσο υποστηρίζουν με ενθουσιασμό και πρωτοτυπία την κινηματογραφία. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση όπου δημιουργοί και κοινό είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

Ο Νομάρχης Ευβοίας, Θανάσης Μπουραντάς, κατά την ομιλία του στην τελετή λήξης μεταξύ άλλων, είπε:
«…Σήμερα, με την απονομή των βραβείων, τελειώνει το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
Αυτές τις τέσσερες μέρες είχαμε την τύχη να δούμε ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και σχολιασμούς της πραγματικότητας μέσα από το φακό της κάμερας, να συγκρίνουμε τεχνικές και αφηγήσεις, να συνομιλήσουμε με τους δημιουργούς. Δεχθήκαμε πλήθος νέων ερεθισμάτων μέσω της εικόνας, της μουσικής, των διαλόγων. Οι συντροφιές που δημιουργούνταν έξω από το Θέατρο, στα καφέ και στα εστιατόρια της Χαλκίδας συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας όμορφης και ξεχωριστής ατμόσφαιρας.
Η αθρόα συμμετοχή πολιτών κάθε ηλικίας επιβεβαίωσε, νομίζω, αυτά που επεσήμανα κατά την εναρκτήρια ομιλία μου. Ότι δηλαδή η πόλη μας αγάπησε και στηρίζει τη διοργάνωση, ότι είναι απαραίτητο εμείς σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι φορείς της Χαλκίδας και του Νομού, να αναλάβουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ισχυροποιήσουν το Φεστιβάλ, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα, με καταστατικό, εταίρους, κεφάλαιο, Διοικητικό Συμβούλιο κλπ με στόχο να ανεξαρτητοποιηθεί και να αποκτήσει τη δική του φυσιογνωμία.
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ταινιών σχετικά με πέρυσι, αφού οι προβολές διαρκούσαν από τις εννέα το πρωί μέχρις τη μία μετά τα μεσάνυκτα, διαβλέπουμε την καθολική αποδοχή του θεσμού και από την πλευρά των δημιουργών.
Θα ήταν ευχής έργο ένας τέτοιος θεσμός να μπορέσει να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας με το ελληνικό κοινό. Γιατί και φέτος, εδώ στη Χαλκίδα, πάνω σ’ αυτό προσπαθήσαμε να πειραματιστούμε. Νομίζω ότι το κάναμε για δεύτερη φορά με επιτυχία. Δόθηκε η ευκαιρία στις ταινίες να συναντήσουν τους θεατές τους, δόθηκε η ευκαιρία να σχηματιστεί με σαφήνεια η πορεία που ακολουθεί αυτό το κινηματογραφικό είδος, που λέγεται ελληνικό ντοκιμαντέρ.
Όμως δεν πρέπει όλη αυτή η προσπάθεια, η ατμόσφαιρα, τα αποτελέσματα να μείνουν στα στενά όρια της Χαλκίδας και των κινηματογραφικών αιθουσών. Η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή φέτος μαθητών και εκπαιδευτικών στην πρωινή ζώνη, δείχνει την ανάγκη να υποστηριχθούν ανάλογες δράσεις στα σχολεία. Ταυτόχρονα παραμένει η μεγάλη ανάγκη το Φεστιβάλ να περιοδεύσει στις πόλεις της Εύβοιας, προβάλλοντας τις βραβευμένες ταινίες, διοργανώνοντας συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις για το κοινό κάθε περιοχής. Ο κινηματογράφος είναι πολιτισμός. Κινητοποιεί το νου και τα αισθήματα, δημιουργεί αισιοδοξία, συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων των ανθρώπων. Στην εποχή μας παρά τις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές, τα προβλήματα μεταξύ πόλης-χωριού, αστικού περιβάλλοντος-υπαίθρου γίνονται πιο έντονα. Γι’ αυτό και είναι ισχυρή η επιθυμία μας, το Φεστιβάλ να αγκαλιάσει όλη την Ευβοϊκή ύπαιθρο, να απευθυνθεί σε όλους τους Ευβοείς. Και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει από αύριο το πρωί.
Νομίζουμε ακόμη ότι πρέπει να φύγουμε με έναν ακόμη στόχο. Την επόμενη διοργάνωση. Από τις συζητήσεις που είχα μαζί σας το συμπέρασμα είναι πως το 2ο Φεστιβάλ πέτυχε σε όλους τους τομείς. Για μας όμως παραμένει η ανάγκη να θέσουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών σας. Να διοργανώσουμε το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με περισσότερες συμμετοχές, καινοτομίες, εκδηλώσεις και χάπενινγκς.
Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Ζαν-Μαρί Ντρο, που μας τίμησε με την παρουσία του, όλους τους δημιουργούς και συντελεστές, τους συλλογικούς φορείς του κινηματογραφικού χώρου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ιδιαίτερα δε τους εθελοντές που δούλεψαν όλες αυτές τις μέρες για την άρτια διεξαγωγή των προβολών και εκδηλώσεων.
Σας περιμένουμε ξανά όλους στις εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, στις αρχές Οκτώβρη 2009.»

Η σημαντικότερη ωστόσο στιγμή της τελευταίας ημέρας ήταν οι κρίσεις των επιτροπών σχετικά με τις απονομές των βραβείων ποιότητας για τις ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.

Η Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους του 2ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, αποτελούμενη από τους Jean-Marie Drot, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, Γιάννη Κασπίρη, Κλεώνη Φλέσσα και Λευτέρη Ξανθόπουλο συνεδρίασε και ξεχώρισε για τελική κρίση τις παρακάτω πέντε ταινίες που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα:
Πουλιά Στο Βάλτο, της Αλίντας Δημητρίου
Οι εραστές της Αξού, του Νίκου Λυγγούρη
Μακρόνησος, των Ηλία Γιαννακάκη & Εύης Καραμπάτσου
Ο τρίτος Τάκης, της Κατερίνας Πατρώνη και
Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Η Επιτροπή, σύμφωνα με τον κανονισμό, αποφασίζει και απονέμει τα εξής βραβεία:
Τιμητική διάκριση στο σκηνοθέτη Θεόδωρο Μαραγκό για τη συνέπεια, τη συνέχεια, την επιμονή και το νεανικό ενθουσιασμό με τα οποία υπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο και κινηματογραφικό είδος.
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής 1.000 €, ομόφωνα, στο Νίκο Κυπουργό για την ταινία Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη.
Βραβείο Φωτογραφίας Ειδικό Βραβείο Kodak στο Δημήτρη Κορδελά για την ταινία Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη, με τρεις ψήφους υπέρ έναντι δύο ψήφων που δόθηκαν στην ταινία Ο Τρίτος Τάκης, της Κατερίνας Πατρώνη.
Βραβείο Ήχου 1.000 €, ομόφωνα, για την ηχητική ομοιογένεια και συνέπεια στην ταινία Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη.
Βραβείο Μοντάζ Ειδικό Βραβείο Αvid Telmaco, ομόφωνα, στην ταινία Ο Τρίτος Τάκης, της Κατερίνας Πατρώνη.
Βραβείο Σκηνοθεσίας 1.500 €, ομόφωνα, στην ταινία Ο Τρίτος Τάκης, της Κατερίνας Πατρώνη.

3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους 1.500 €, ομόφωνα, στους σκηνοθέτες Ηλία Γιαννακάκη και Εύη Καραμπάτσου για την ταινία Μακρόνησος.
2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους 2.000 €, ομόφωνα, στην ταινία του Νίκου Λυγγούρη, Οι Εραστές της Αξού.
1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους 3.000 €, ομόφωνα, στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου, Πουλιά στο Βάλτο.

Τέλος, η Κριτική Επιτροπή επισημαίνει ως σύμπτωμα του φετινού Φεστιβάλ την υπερβολική διάρκεια των περισσοτέρων ταινιών, η οποία συχνά είναι μεγαλύτερη από την αναγκαία και απαραίτητη για την πλήρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του θέματος.

Παράλληλα η Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους του 2ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, αποτελούμενη από τους Γιάννη Σολδάτο, Σάκη Μανιάτη και Γιώργο Νικολακάκη, συνεδρίασε και πρόκρινε για την τελική επιλογή τις εξής ταινίες:
Live and Let Live, του Μανώλη Δημελλά
Μίμης Κοντός-Από την Ανατολή ως τη Δύση της Σελήνης, της Καλλιόπης Λεγάκη
The Archelon Bubble, του Λευτέρη Φυλακτού
Ερωτικά Μαθήματα Για Επαναστατική Δράση, του Νίκου Αλευρά
Η Πρώτη Μου Φορά, της Μαρίας Λεωνίδα

Η επιτροπή, σύμφωνα με τον κανονισμό, αποφασίζει και απονέμει τα εξής βραβεία:
Τιμητική Διάκριση στο σκηνοθέτη Νίκο Αλευρά
Τιμητική Διάκριση στη σκηνοθέτη Μαρία Λεωνίδα
3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους 1.000 €, στην ταινία The Archelon Bubble, του Λευτέρη Φυλακτού.
2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους 1.000 € , στην ταινία της Καλλιόπης Λεγάκη, Μίμης Κοντός Από την Ανατολή ως τη Δύση της Σελήνης.
1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους 1.500 €, στην ταινία του Μανώλη Δημελλά, Live and Let Live.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης και λίγο πριν την απονομή των βραβείων προβλήθηκε αρχειακό υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, που αφορά στις Δελφικές Εορτές του 1927, καθώς και σε παράσταση τραγωδίας στο Ηρώδειο, διάρκειας 7 λεπτών και 20 δευτερολέπτων. Η προβολή συνοδεύτηκε με μουσική πιάνου από το συνθέτη και μουσικό Σάκη Τσαλίκη, ενώ τραγούδησε η ηθοποιός Δανάη Παπουτσή.

Η τελετής λήξης εξελίχθηκε σε ένα πολύ ζωηρό πάρτι με ζωντανή μουσικά, που κράτησε μέχρι αργά έξω από το Θέατρο Παπαδημητρίου.


Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: