Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Για το ωράριο των δασκάλων και τις διοικητικές αυθαιρεσίες.


ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Να μην περάσει η παραβίασή του.

Το εργασιακό και εκπαιδευτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατακτημένο και απαραβίαστο, όπως ρητά καθορίζεται από το νόμο 2470/97. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς από την κατάργηση του προγράμματος Ολυμπιακή Παιδεία – «Καλλιπάτειρα» και κάποια κενά προσωπικού (ειδικότητες), παρουσιάζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων 8 έως 10 ώρες την εβδομάδα ακάλυπτες για κάθε Δημοτικό Σχολείο. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται και πάλι η βάρδια (7 – 8 το πρωί) στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά.
Επειδή:
• Οι ισχύοντες νόμοι προβλέπουν ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπου παρουσιάζονται κενά, ο σύλλογος καταρτίζει μεταβατικό πρόγραμμα, χωρίς καμιά παραβίαση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
• Από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση του εκπαιδευτικού για εφαρμογή κυλιόμενου εργασιακού εξαώρου στο διάστημα από 7 έως 4, ούτε για συμπλήρωση ωραρίου από την πρωινή ζώνη στην απογευματινή και αντίθετα.
• Πιέζονται οι δάσκαλοι να αναλάβουν υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση για έργο που πρέπει να καλυφθεί από μόνιμο εκπαιδευτικό ή αναπληρωτή.
• Δεν καταργούνται οι ώρες της “Καλλιπάτειρας” και τα αντιπαιδαγωγικά εφτάωρα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
Αποκαλύπτουμε ότι:
1. Προωθείται η μείωση των οργανικών θέσεων εργασίας και η γενίκευση της ωρομισθίας.
2. Επιδιώκεται η εμπέδωση της ευέλικτης ζώνης, αφού ο εκπαιδευτικός που θα αναλάβει υπερωρία, θα αναγκαστεί να υλοποιεί προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβάλλοντος κλπ, ρηχές μαθήσεις και ανούσιες επισκέψεις σε βάρος της γενικής μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης.
3. Περιμένουν να ενεργοποιηθούν άμεσα εγκύκλιοι αξιολόγησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών από τις δραστηριότητες εργασιακής και μορφωτικής υποβάθμισης, όπως αυτές της Ε.Ζώνης.
4. Απώτερος στόχος είναι η ένταξη και του ολοήμερου στο ενιαίο πρόγραμμα του σχολείου, η επέκταση δηλαδή του σχολικού ωραρίου, και ένα σχολείο που θα λειτουργεί από τις 7 έως τις 4 με πολλές κατηγορίες και βάρδιες εκπαιδευτικών, με ωράριο λάστιχο κατά τα ευρωπαϊκά αποκεντρωμένα πρότυπα (πρόταση της Αν. Διαμαντοπούλου, ΠΑΣΟΚ και του Γραμ. ΥΠΕΠΘ, ΝΔ στην ημερίδα για το ολοήμερο 26/05/08 στα Γιάννενα).
Για όλα αυτά καλούμε:
 Τους συναδέλφους δασκάλους να αρνηθούν κάθετα την προφορική ανάθεση υποχρεωτικής υπερωρίας . Σε περίπτωση γραπτής εντολής ή όποιας πίεσης να καταφεύγουν άμεσα στα Δ.Σ. των Συλλόγων και στις επικείμενες Γενικές Συνελεύσεις για αποτροπή της καταστρατήγησης του διδακτικού ωραρίου και συντονισμένη παρέμβαση των συλλογικών οργάνων στα σχολεία και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας.
 Τους αιρετούς και τα Δ.Σ. των Συλλόγων και της ΔΟΕ να πάρουν έγκαιρα θέση και αποφάσεις για το ζήτημα με κάθε είδους παρέμβαση και κινητοποίηση, ακόμα και με στάσεις εργασίας, αν χρειαστεί.
Απαιτούμε:
 Να μην ανατεθεί καμιά παράνομη υπερωρία.
 Να καταργηθεί συνολικά το καθηκοντολόγιο και ο νέος ΔημοσιοΥπαλληλικός .Κώδικας.
 Μείωση του ωραρίου των δασκάλων και εξίσωση με αυτό της Β/θμιας Εκπαίδευσης.
 Τις ώρες αυτές που πλεονάζουν να διδάσκονται βασικά μαθήματα (μουσική, β΄ ξένη γλώσσα) έτσι ώστε να καταργείται στην πράξη η ευέλικτη ζώνη και να σταματήσει η ταλαιπωρία των ειδικοτήτων.
 Μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα από την ανασύνθεση της ενιαίας επετηρίδας.

Το σχολείο της αγοράς αδειάζει τσέπες και μυαλά και οδηγεί σε εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Λέμε όχι σε αυτό, καμιά υπερωρία, καμιά εντατικοποίηση.
Μαζικά – ταξικά ανατρέπουμε την πολιτική της Ε.Ε. και του δικομματισμού.
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2008



Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων


Θέμα: Για το ωράριο των δασκάλων και τις διοικητικές αυθαιρεσίες


Το εργασιακό και εκπαιδευτικό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατακτημένο και απαραβίαστο, όπως ρητά καθορίζεται από το νόμο 2470/97. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς από την κατάργηση του προγράμματος Ολυμπιακή Παιδεία–«Καλλιπάτειρα» και κάποια κενά προσωπικού (ειδικότητες), παρουσιάζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων 8 έως 10 ώρες την εβδομάδα ακάλυπτες για κάθε Δημοτικό Σχολείο. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται και πάλι η πρωινή ζώνη (7–8 το πρωί) στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, η οποία με αφορμή μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη δημιουργεί εργασιακές σχέσεις λάστιχο ενώ δεν παίρνει μέτρα για διορισμό βοηθητικού προσωπικού φύλαξης.
Όμως οι ισχύοντες νόμοι προβλέπουν ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπου παρουσιάζονται κενά, ο σύλλογος καταρτίζει μεταβατικό πρόγραμμα, χωρίς καμιά παραβίαση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Από πουθενά δεν προκύπτει υποχρέωση του εκπαιδευτικού για εφαρμογή κυλιόμενου εργασιακού εξαώρου στο διάστημα από 7 έως 4, ούτε για συμπλήρωση ωραρίου από την πρωινή ζώνη στην απογευματινή και αντίθετα. Ωστόσο, πιέζονται οι δάσκαλοι από στελέχη της εκπαίδευσης να αναλάβουν υποχρεωτική υπερωριακή απασχό¬λη¬ση για έργο που πρέπει να καλυφθεί από μόνιμο εκπαιδευτικό ή αναπληρωτή. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η μείωση των οργανικών θέσεων εργασίας και γενικεύεται η ωρομισθία και επιδιώκεται η εμπέδωση της ευέλικτης ζώνης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να σταματήσει κάθε προσπάθεια κα¬τα-στρα¬τή¬γησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών μέσα από την προφορική ή γραπτή ανά¬θε¬ση υποχρεωτικών-παράνομων υπερωριών.
• Αν προτίθεται να προσλάβει βοηθητικό προσωπικό φύλαξης για τα παιδιά που λόγω εργασίας των γονιών τους πρέπει να προσέλθουν νωρίτερα και αυτά που πρέπει να παραμείνουν και μετά τη λήξη του κανονικού προγράμματος.
• Αν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου των δασκάλων και εξίσωσή του με αυτό των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: