Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΠΡΟΣ

ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΑΜΥΝΕΩΝ








Με πολύ μεγάλη προσοχή διαβάσαμε το άρθρο του κ. Κ. Χαϊνά σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο οποίο αναφέρει πάρα πολλές ανακρίβειες για τον ΑΗΣ Αλιβερίου και τη ΔΕΗ A.E. γενικότερα.
Με αίσθημα ευθύνης προς τους κατοίκους του Αλιβερίου και ευρύτερα προς ολόκληρη την κοινωνία της Εύβοιας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να απαντήσουμε ένα προς ένα στα θέματα που θίγει, προκειμένου να ενημερώσουμε υπεύθυνα και αντικειμενικά όλους τους ενδιαφερόμενους.
Οφείλουμε να επισημάνουμε εξ αρχής ότι, το άρθρο του κ. Χαϊνά βρίθει ανακριβειών σε βάρος του ΑΗΣ Αλιβερίου και της Επιχείρησης, γιατί ουδέποτε έκανε τον παραμικρό κόπο να ζητήσει διευκρινίσεις από τα στελέχη μας για θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στο άρθρο του. Επέλεξε το δρόμο του μονολόγου και της μονομερούς παρουσίασης των απόψεών του, οι οποίες δεν βασίζονται σε έγκυρα στοιχεία και δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση. Πραγματικά, δεν κατανοούμε τις σκοπιμότητες, που μπορεί να υποκρύπτονται πίσω από αναρίθμητες ανακρίβειες, που περιλαμβάνονται στο σχετικό δημοσίευμα.
Εμείς επιλέγουμε το δρόμο της άμεσης και ειλικρινούς ενημέρωσης της Κοινής Γνώμης μέσα από ένα υπεύθυνο διάλογο.

Ειδικότερα, για τα θέματα τα οποία έθεσε ο κ. Κ. Χαϊνάς θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Το Αλιβέρι είναι σήμερα μια από τις περισσότερο επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Αλέξη Παπαγιάννη, διαπίστωση και άλλων επιστημονικών μελετών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η λειτουργία των υφισταμένων πετρελαϊκών Μονάδων του ΑΗΣ Αλιβερίου είναι σύμφωνη με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και την υπ΄αριθμ. Κ.Υ.Α. 46999/05.06.2000 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Λειτουργίας (ΚΥΑ-ΕΠΟ).
Τόσο η περιβαλλοντική συμπεριφορά των υφισταμένων Μονάδων, όσο και η ποιότητα περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, παρακολουθείται και καταγράφεται συστηματικά. Και τα αποτελέσματα των μετρήσεων γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΑΝ, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας).
Από τα αποτελέσματα της παραπάνω συστηματικής παρακολούθησης, δεν προκύπτει καμία υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής από τη λειτουργία των υφισταμένων Μονάδων του ΑΗΣ Αλιβερίου.

2. Τα αιωρούμενα τοξικά σωματίδια PM2,5 τα οποία εκπέμπουν οι Μονάδες χρόνια τώρα, σε τετραπλάσιες (!) ποσότητες, από τα επιτρεπόμενα όρια, είναι πολύ επικίνδυνα αφού εισχωρούν βαθειά στους πνεύμονες και στην συνέχεια στο αίμα με μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που τα εισπνέουν.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καμία οριακή τιμή εκπομπής σωματιδίων PM2,5 δεν υφίσταται στην ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Τα αιωρουμένα σωματιδία PM2,5 αφορούν μόνο στην ποιότητα της ατμόσφαιρας και δεν περιλαμβάνεται γι’ αυτά οριακή τιμή εκπομπής στην μέχρι το έτος 2010 ισχύουσα Οδηγία 1999/30/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος.
Η νέα Οδηγία 2008/50/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008, θέτει ως οριακή τιμή των PM2,5 τα 25μg/m3 για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και όχι για εκπομπές!
Επιπλέον, η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να επιτευχθεί η εν λόγω οριακή τιμή είναι η 1η Ιανουαρίου 2015.
Ο συντάκτης του άρθρου σκόπιμα αγνοεί τα παραπάνω και προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση και να παραπλανήσει το αναγνωστικό κοινό για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Σύμφωνα με το άρθρο, σημειώθηκαν υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 στην ατμόσφαιρα της περιοχής κατά το μήνα Αύγουστο 2008 (Μελέτη του κ. Αλέξη Παπαγιάννη, καθηγητή ΕΜΠ).

Όμως, την περίοδο αυτή του Αυγούστου 2008, σας ενημερώνουμε ότι οι εκπομπές σωματιδίων (PM) από τις Μονάδες του ΑΗΣ Αλιβερίου κινήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς να σημειωθεί καμία υπέρβαση της οριακής τιμής που ορίζεται στην ΚΥΑ ΕΠΟ του Σταθμού. Μάλιστα, κατά τις ημέρες 21 έως 24 Αυγούστου 2008, η Μονάδα ΙΙΙ ήταν εκτός λειτουργίας! Συνεπώς, οι υψηλές τιμές μικροσωματιδίων PM2.5 που μετρήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο στην ατμόσφαιρα της περιοχής και παρουσιάζονται στη Μελέτη του καθηγητή Παπαγιάννη δεν οφείλονται στη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Προκύπτουν, λοιπόν, τα ακόλουθα ερωτήματα:

o Πώς έχει συναχθεί το συμπέρασμα ότι το Αλιβέρι είναι από τις πιό επιβαρυμένες περιοχές της Χώρας, όταν η ποιότητα ατμόσφαιρας της περιοχής που παρακολουθείται διαχρονικά και οι ετήσιες Εκθέσεις Ποιότητας Περιβάλλοντος της ΔΕΗ Α.Ε. που υποβάλλονται συστηματικά από το 2003 έως το 2007, αποδεικνύουν, ότι όχι μόνο δεν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά οι τιμές ήταν πολύ κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια;

o Ποιά η αξία των συμπεράσματων που στηρίζονται μόνο σε 13 μετρήσεις ενός μήνα;

o Ελήφθη υπόψη η ένταση και η φορά του ανέμου; Μήπως ο σταθμός μέτρησης βρισκόταν κοντά σε δραστηριότητες εκτός ΔΕΗ, που μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα;

o Ποιές, είναι οι διαπιστώσεις των «άλλων επιστημονικών Μελετών»;

Προφανώς, ο συντάκτης δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει στα βασικά αυτά ερωτήματα, αλλά μόνο να κατηγορήσει αβάσιμα,σκόπιμα και χωρίς στοιχεία τη ΔΕΗ

3. Γιατί οι καταγραφές των εκπομπών «φονικών» μικροσωματιδίων, είναι αυξημένες κατά τις ώρες της νύχτας; Μήπως γιατί τη νύχτα δεν λειτουργούν τα φίλτρα των Μονάδων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου δημαγωγεί. Είναι σε όλους γνωστό, ότι οι Μονάδες του ΑΗΣ Αλιβερίου νομίμως ΔΕΝ διαθέτουν Ηλεκροστατικά φίλτρα, γιατί απλά ΔΕΝ χρειάζονται φίλτρα γι’ αυτού του είδους τις Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Άλλωστε, αν χρειάζονταν, θα μας τα είχε επιβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ στους Περιβαλλοντικούς Όρους του Σταθμού, κάτι που δεν συμβαίνει.
Τα αναφερόμενα, λοιπόν, για τη λειτουργία των Μονάδων του ΑΗΣ Αλιβερίου τη νύχτα «χωρίς φίλτρα» αποδεικνύουν την παντελή άγνοια του συντάκτη για τη λειτουργία του Σταθμού και είναι χαρακτηριστικά της αναξιοπιστίας όλου του άρθρου.
4. Μελέτη του Πανεπιστήμιου Πατρών έχει εντοπίσει στην παράκτια ζώνη του Αλιβερίου, αυξημένες ποσότητες βαρέων μετάλλων (νικελίου, καδμίου, μολύβδου και χρωμίου).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πραγματικά δεν γνωρίζουμε σε ποιά Μελέτη γίνεται σχετική αναφορά και δεν κατανοούμε, ποιά σχέση μπορεί να έχει η δραστηριότητα των Μονάδων του ΑΗΣ Αλιβερίου με αυτά τα βαρέα μέταλλα για τα οποία γίνεται αναφορά.

5. Μελέτη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έδειξε ότι σε περιοχές της θάλασσας που είναι κοντά στις Μονάδες, οι τιμές του νικελίου είναι πολύ ψηλά από τα επιτρεπόμενα όρια.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η σχετική άποψη αναφέρεται στα συμπεράσματα Μελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να υποστηρίξει την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων στη θαλάσσια περιοχή του Αλιβερίου.
Η Μελέτη αυτή, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ για λογαριασμό της ΔΕΗ, περιλαμβάνει, όσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον, την ανάλυση τριών μόνο δειγμάτων θαλασσινού νερού, από τρεις διαφορετικές θέσεις της θαλάσσιας περιοχής του Αλιβερίου.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Μελέτης:
• «Σε σύγκριση με τα προτεινόμενα από την EPA κριτήρια ποιότητας του θαλασσινού νερού προκύπτει, ότι όλα τα μέταλλα που εξετάσθηκαν βρίσκονται σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από τις μέγιστες τιμές CMC (Criterion Maximum Concentration), εκτός από το Ni στην περιοχή παλαιών αποθέσεων και την περιοχή κολύμβησης. Ωστόσο, ο μικρός αριθμός δειγμάτων που εξετάσθηκαν στην παρούσα έρευνα (ένα δείγμα από κάθε σημείο) δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων».
• Σε κάθε περίπτωση, οι υφιστάμενες πετρελαϊκές Μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή δε συνεισφέρουν στη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής με νικέλιο, αφού πουθενά το μέταλλο αυτό δεν συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία.
• Επίσης, οι νέες, σύγχρονες Μονάδες, που η ΔΕΗ σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην περιοχή του Αλιβερίου (νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο και νέα Μονάδα με καύσιμο λιθάνθρακα), θα κατασκευαστούν και θα λειτουργούν με βάσει τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές και οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον αναμένονται να είναι αμελητέες και σε καμία περίπτωση δεν θα αποβάλλουν βαρέα μέταλλα.


6. Καμιά μελέτη περιβαλλοντικών όρων, επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών, αερίων και στερεών αποβλήτων δεν εφάρμοσε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ. Απλά γιατί δεν είχε και αν είχε δεν τις εφάρμοζε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για μια άλλη φορά ο συντάκτης του άρθρου εμφανίζεται εντελώς «αδιάβαστος». Είναι μήπως σκοπίμως αδιάβαστος ;

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΗΣ Αλιβερίου έχει ακολουθηθεί πλήρως η διαδικασία που προβλέπεται στη σχετική αυστηρή νομοθεσία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υποβολή από τη ΔΕΗ στο ΥΠΕΧΩΔΕ Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μετά από διεξοδική εξέταση της Μελέτης, εκδόθηκε από τις αρμόδιες αρχές η ΚΥΑ 46999/05.06.2000 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Λειτουργίας, οι διατάξεις της οποίας τηρούνται απαρεγκλίτως από το Σταθμό.

Η εν λόγω ΚΥΑ περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων και την επεξεργασία και διάθεση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Η ΔΕΗ, αμέσως μετά την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του Σταθμού, εκπόνησε και υπέβαλε στις αρμόδιες αρχές τις απαιτούμενες μελέτες για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, τις οποίες και τηρεί με συνέπεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από καταγγελία κατοίκου του Αλιβερίου, έγινε λεπτομερής έλεγχος του ΑΗΣ στις 26-10-2004 από κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, που βρήκε το Σταθμό, από περιβαλλοντικής άποψης, υποδειγματικό.

Νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο και τις υφιστάμενες Μονάδες υποβλήθηκε για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ το 2007. Η Μελέτη αυτή περιλαμβάνει και μέτρα για την λειτουργία των υφισταμένων Μονάδων με βάση τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές για τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής τους. Έχει ήδη υπογραφεί από τους τέσσερις αρμόδιους Υπουργούς η νέα ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το Σύνολο των Μονάδων του Σταθμού (νέα ΜΣΚ και υφιστάμενες).

Αξίζει να επισημανθεί, ότι επιπρόσθετα των απαιτήσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ο ΑΗΣ Αλιβερίου βρίσκεται στην τελική φάση της διαδικασίας προσαρμογής του ήδη λειτουργούντος Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001:2004 και αναμένεται εντός των προσεχών μηνών η πιστοποίησή του από ανεξάρτητο φορέα.

Συνεπώς, τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα είναι κακοπροαίρετα και αδικούν τις συνεχείς προσπάθειες της Επιχείρησης για την ισχυροποίηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης του Σταθμού και τη συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του.

7. Κανένα σταθμό μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και μετεωρολογικών παραμέτρων δεν είχε η ΔΕΗ στα 55 χρόνια λειτουργίας της στο Αλιβέρι. Απλά γιατί δεν ήθελε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η παρακολούθηση/καταγραφή της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή του ΑΗΣ Αλιβερίου, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1982 με την εγκατάσταση και λειτουργία ημιαυτόματων δειγματοληπτών για μετρήσεις διοξειδίου του θείου και ολικών αιωρουμένων σωματιδίων. Στη συνέχεια, σε εφαρμογή της ΚΥΑ ΕΠΟ/ΥΠΕΧΩΔΕ/46999/05.6.2000 για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αλιβερίου, τον Ιούνιο του 2003 οι παραπάνω δειγματολήπτες αντικαταστάθηκαν από δύο (2) αυτόματους Σταθμούς μέτρησης/καταγραφής στοιχείων ποιότητας της ατμόσφαιρας, στις εγκεκριμένες από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Ν.Α. Εύβοιας θέσεις στο χωριό Λάτα και στον Νέο Οικισμό της ΔΕΗ.

Από τις Ετήσιες Εκθέσεις που υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο ΥΠΑΝ, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας. για τα έτη 2003 - 2007 και σε ό,τι αφορά την Ποιότητα Ατμόσφαιρας, φαίνεται ότι οι τιμές των παραμέτρων από τους σταθμούς μέτρησης ήταν πολύ κάτω από τα όρια που τίθενται στους Περιβαλλοντικούς Όρους Λειτουργίας του Σταθμού. Η αντίστοιχη Έκθεση για το έτος 2008, θα συνταχθεί και θα κατατεθεί με την ολοκλήρωση του έτους (παρ. 2.1.1. του Κεφ. 2 του Παραρτήματος ΣΤ της ΚΥΑ).

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς πώς ο συντάκτης του άρθρου αγνοεί όλα τα παραπάνω πραγματικά δεδομένα. Προφανώς αυτό γίνεται σκόπιμα για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων στους αναγνώστες και τη δυσφήμιση της Επιχείρησης.


8. Καμιά επιδημιολογική μελέτη στους εργαζόμενούς της και τους συνταξιούχους της δεν έκανε η ΔΕΗ στα 55 χρόνια λειτουργίας της. Απλά γιατί δεν ενδιαφερόταν για το θέμα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αντίθετα με τα ισχυριζόμενα στο δημοσίευμα, έχει διενεργηθεί προληπτικός ιατρικός έλεγχος όλων των εργαζομένων του ΑΗΣ Αλιβερίου, σύμφωνα με την απαίτηση της Νομοθεσίας, κατά τα έτη 2003-2004, υπό την επίβλεψη του Ιατρού Εργασίας του Σταθμού και την βοήθεια του Τεχνικού Ασφάλειας. Οι εξετάσεις έγιναν από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, που βρίσκονται στην περιοχή του Αλιβερίου. Σύμφωνα με εκτίμηση του Ιατρού του Σταθμού και των προϊσταμένων του, τα ευρήματα δεν ήταν ανησυχητικά.

9. Όλα τα χρόνια χρησιμοποιεί ως χημικό μέσο δέσμευσης του οξυγόνου την επικίνδυνη υδραζίνη, ενώ υπάρχουν πολύ πιο ακίνδυνα υλικά. Απλά γιατί αδιαφορούσε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η υδραζίνη ήταν απαραίτητη για τη δέσμευση του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό των λεβήτων των Μονάδων. Η χρήση του υλικού αυτού προβλέπεται από τους έως τώρα εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους Λειτουργίας του Σταθμού. Επίσης, κατά τη χρήση του λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Τα τελευταία έτη πάντως το υλικό αυτό αντικαθίσταται σταδιακά σε όλους τους Σταθμούς της ΔΕΗ, με εναλλακτικό υλικό το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και εντελώς ακίνδυνο στη χρήση του.

Για τον ΑΗΣ Αλιβερίου, η ΔΕΗ Α.Ε. θα προχωρήσει στην υποκατάστασή της από ανάλογο χημικό μέσο χαμηλότερης επικινδυνότητας, ώστε να παύσει να χρησιμοποιείται στις δύο (2) Ατμοηλεκτρικές Μονάδες του Σταθμού το αργότερο έως τις 31.12.2010.

10. Όλα τα χρόνια λειτουργίας των παλιών Ατμοηλεκτρικών Σταθμών δεν έκανε καμιά σοβαρή επένδυση για τον εκσυγχρονισμό των καυστήρων με χρήση βελτιωτικών καύσης, με σκοπό τη μείωση εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Απλά, γιατί δεν έτσι ήθελε να λειτουργούν.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Άλλο ένα σημείο του άρθρου, που αποδεικνύει την πλήρη αναξιοπιστία του συντάκτη.
Ήδη, από το 1988, πραγματοποιούνταν στο Σταθμό δοκιμές για χρήση βελτιωτικών καύσης, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Από το έτος 1995 και μέχρι το τέλος του 2007 η χρήση των προσθέτων βελτιωτικών καύσης προβλέπεται από τους έως τώρα εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους Λειτουργίας του Σταθμού και ήταν αδιάλειπτη και συστηματική. Έκτοτε, με τη χρησιμοποίηση καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, δεν είναι πλέον αναγκαία η χρήση προσθέτων βελτιωτικών καύσης, δεδομένου ότι οι εκπομπές περιορίστηκαν σχεδόν στο μισό. Τέλος, από το έτος 2003, λειτουργούν στο λέβητα της Μονάδας Νο 4, καυστήρες διασκορπισμού με ατμό, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπομπών σωματιδίων.

11. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ δεν έκανε ούτε ένα έργο στο Αλιβέρι. Μια πλατεία, ένα πάρκο, κάτι. Απλά γιατί δεν τους ενδιέφερε ο τόπος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ΔΕΗ, με απόφαση του Δ.Σ., παραχώρησε την εκμετάλλευση της τέφρας στη περιοχή «Στάχτες» (χώρος απόθεσης παλαιότερα της τέφρας), στο Δήμο Αλιβερίου. Ο Δήμος πούλησε την τέφρα στις τσιμεντοβιομηχανίες ΑΓΕΤ και ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, με κέρδος μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

12. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής «πλήρωσαν» ακριβά το όραμα της ΔΕΗ μέχρι σήμερα. Πολλοί και με τη ζωή τους και με βλάβες στην υγεία τους.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η άποψη αυτή δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό στοιχείο ή έρευνα. Είναι μια μονομερής άποψη που στοχεύει – για άγνωστο λόγο – να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία των Μονάδων της ΔΕΗ. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΔΕΗ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών υγείας στους χώρους εργασίας των Μονάδων της, δαπανώντας πολύ σημαντικά ποσά σε περιβαλλοντικές επενδύσεις στα εργοστάσιά της. Για τις επενδύσεις αυτές στην παραγωγή, άλλωστε, της απονεμήθηκε το βραβείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2006 από τη μη κυβερνητική οργάνωση ECOCITY, τον Ιούνιο του 2006.

13. Περίοπτη θέση στο «Όραμα» της ΔΕΗ για την περιοχή κατέχει η νέα Μονάδα λιθάνθρακα που θέλει να δημιουργήσει. Πέρα από το γεγονός ότι το οικόπεδο που προβλέπεται να γίνει η νέα Μονάδα δεν της ανήκει, τεράστια ερωτήματα τίθενται όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη νέα Μονάδα. Και αυτά δεν απαντώνται από το «Όραμα» της ΔΕΗ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε., σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο, έχει προγραμματίσει επενδύσεις άνω των 1,3 δις. Ευρώ, οι οποίες θα εξασφαλίσουν, αφενός την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και αφετέρου την Ανάπτυξη και ένα Καλλίτερο Περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά το γήπεδο, στο οποίο η ΔΕΗ σχεδιάζει να εγκαταστήσει τη νέα Μονάδα, πέραν του αναμφισβήτητου πλεονεκτήματος της θέσης του, που γειτνιάζει με τις υφιστάμενες λιμενικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλισή του Δήμου, με την παραχώρηση ενός άλλου χώρου, που θα ενδείκνυται για τις χρήσεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί για το υπόψη γήπεδο.

14. Ο αέρας της περιοχής θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 336 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων, 3,4 εκατομμύρια τόνους οξειδίων του αζώτου, 2,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου και 4,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Τι λέει γι’ αυτό η ΔΕΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με την προώθηση του προγράμματος κατασκευής και λειτουργίας των νέων Μονάδων Παραγωγής θα καταστεί δυνατή η απόσυρση πολλών παλαιών Μονάδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι υφιστάμενες πετρελαϊκές Μονάδες του ΑΗΣ Αλιβερίου.

Συνεπώς, η απλή αναφορά των ποσοτήτων των εκπεμπόμενων ατμοσφαιρικών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου δεν βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς θα πρέπει να γίνει σύγκριση της υφιστάμενης με τη νέα κατάσταση. Με όρους, λοιπόν ειδικών εκπομπών, θα υπάρξει:
• μείωση κατά 97% στην ειδική εκπομπή διοξειδίου του θείου (από 10,2 g/kWh σε 0,3 g/kWh),
• μείωση κατά 69% στην ειδική εκπομπή οξειδίων του αζώτου (από 1,3 g/kWh σε 0,4 g/kWh)
• μείωση κατά 90% στην ειδική εκπομπή σωματιδίων (από 0,4 g/kWh σε 0,04 g/kWh) και
• μείωση κατά 3,1% στην ειδική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (από 700 g/kWh σε 678 g/kWh).

Ακόμη και με όρους ποσοτήτων, παρά τη σημαντική αύξηση της παραγόμενης ενέργειας, θα υπάρξουν σημαντικότατες μειώσεις στις συνολικές εκπομπές:

• του διοξειδίου του θείου κατά 5 φορές και
• των σωματιδίων κατά 4 φορές
.
15. Σύμφωνα με τη σύμβαση του Κιότο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020 σε σχέση με το 2005. Με την επιλογή του λιθάνθρακα - του πιο βρώμικου καύσιμου - η ΔΕΗ τορπιλίζει το στόχο αυτό. Πώς θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο στην ΔΕΗ και σε όλους τους υπέρμαχους του λιθάνθρακα, όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα πού μένουμε και πού ζούμε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προς αποσαφήνιση των όποιων παρερμηνεύσεων και για την ορθή παρουσίαση των δεσμεύσεων της Χώρας ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αναφέρονται τα εξής:

• Με το Πρωτόκολλο του Κιότο η Ε.Ε. δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 8% στην περίοδο 2008-2012 σε σχέση με τις εκπομπές του έτους βάσης
• Η έγκριση του Πρωτοκόλλου του Κιότο από την Ε.Ε και ο επιμερισμός του στόχου (-8%) στα Κράτη Μέλη, έγινε με την Απόφαση 2002/358/Ε.Κ. Σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την αύξηση των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου όχι περισσότερο από 25% την περίοδο 2008-2012 σε σχέση με το έτος βάσης (1990 για τα αέρια CO2, CH4, N2O – 1995 για τα F-gases).
• Με το «Πράσινο Πακέτο», η E.Ε δεσμεύτηκε για τη μετά Κιότο περίοδο (2013 - 2020), ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα Κράτη Μέλη κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του 1990[ ]. Σε περίπτωση επίτευξης διεθνούς συμφωνίας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη μετά-Κιότο περίοδο (2013-2020) ο στόχος της Ε.Ε. θα αναπροσαρμοστεί σε -30%.

Η ανάγκη διατήρησης του πρωταγωνιστικού ρόλου των στερεών καυσίμων στο μελλοντικό ενεργειακό ισοζύγιο της Ε.Ε. έχει ήδη αναφερθεί στη «Νέα Ενεργειακή Πολιτική της Ε.Ε.»[ ]. Η μεγάλη διαθεσιμότητα αποθεμάτων άνθρακα και η κατανομή αυτών σε πολλές και ανεξάρτητες μεταξύ τους χώρες, οι χαμηλές τιμές των στερεών καυσίμων και η ανεξαρτητοποίηση από τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνιστούν βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση του πρωταγωνιστικού ρόλου των στερεών καυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιο, προκειμένου να ικανοποιηθούν, τόσο η αλματώδης αύξηση της ζήτησης, όσο η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού των Κρατών Μελών της Ε.Ε. Έχει άλλωστε καταστεί σαφές σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι τόσο αλματώδης, ώστε ακόμη και τα πιο αισιόδοξα σενάρια αύξησης των ΑΠΕ και των Πυρηνικών Σταθμών, δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας. Ως εκ τούτου, η διατήρηση των στερεών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα αποτελεί μονόδρομο[ ].

Η κατασκευή λιθανθρακικής Μονάδας είναι ενταγμένη στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει την ένταξη νέων Μονάδων με υπερσύγχρονη τεχνολογία, υψηλό βαθμό απόδοσης και σύγχρονο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και την απόσυρση παλαιών και πιο ρυπογόνων Μονάδων. Η κατασκευή και λειτουργία των νέων Μονάδων Παραγωγής της ΔΕΗ θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς αυτές θα αντικαταστήσουν παλαιές και χαμηλού βαθμού απόδοσης Μονάδες. Συνεπώς, αντίθετα με τα ισχυριζόμενα στην Ερώτηση, με την υλοποίηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΔΕΗ, αναμένεται σημαντική μείωση, τόσο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και των λοιπών συμβατικών ρύπων.

Από το 1990 μέχρι το 2006 η ειδική εκπομπή CO2 στο διασυνδεδεμένο σύστημα μειώθηκε κατά 25%. Με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της παραγωγής η ειδική εκπομπή CO2 στο διασυνδεδεμένο σύστημα θα μειωθεί περαιτέρω κατά 25%. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η ΔΕΗ Α.Ε. συνεισφέρει κατά τον πιο αξιόπιστο τρόπο στην προσπάθεια της Χώρας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί, ότι η κατασκευή της νέας λιθανθρακικής Μονάδας θα γίνει με πρόβλεψη δυνατότητας εγκατάστασης και λειτουργίας συγκροτήματος δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (capture ready), όταν η τεχνολογία αυτή καταστεί εμπορικά διαθέσιμη, με αποτέλεσμα τη σχεδόν πλήρη δέσμευση του CO2.
Η πολιτική της ΔΕΗ στον τομέα του άνθρακα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις δυνατότητες δέσμευσης και αποθήκευσης CO2.

16. Η ΔΕΗ πλήρωσε μόνο το 1ο εξάμηνο του 2008 για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων περίπου 60 εκατ. ευρώ (!). Εάν υλοποιήσει τα σχέδιά της για Μονάδες λιθάνθρακα έχει υπολογίσει ότι θα πληρώνει πάνω από 2 δις. ευρώ κάθε χρόνο για τις εκπομπές διoξειδίου του άνθρακα; Μάλλον δεν την ενδιαφέρει, γιατί εύκολα θα μετακυλήσει το κόστος αυτό στους καταναλωτές μέσω της αύξησης της τιμής του ρεύματος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κατ΄αρχήν είναι πρόωρο και ανεδαφικό να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν δεν έχει οριστικοποιηθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετά το Κυότο περίοδο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιχείρησης η αντικατατάσταση των παλαιών Μονάδων με νέες θα μειώσει, όχι μόνο το μέσο κόστος, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ας μη λησμονεί κανείς ότι αναφορικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ με τις υπάρχουσες Μονάδες καταφέρνει σήμερα να εξασφαλίζει σε πραγματικούς όρους τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

17. Στο «Όραμα» της ΔΕΗ λείπουν απ' ότι φαίνεται τα μέτρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας. Η Greenpeace και άλλες οργανώσεις, της έχουν προτείνει να δώσει δωρεάν σε κάθε νοικοκυριό λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Με την κίνηση αυτή θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως ενός δις. κιλοβατώρων και θα είχαμε μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 1 εκατ. τόνους κάθε χρόνο. Προφανώς, δεν την ενδιαφέρει το θέμα της εξοικονόμησης της ενέργειας και γι αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τις μεγάλες απώλειες που υπάρχουν στα δίκτυα διανομής και γενικά σε ηλεκτροβόρες δραστηριότητες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΔΕΗ με τις νέες επενδύσεις της επιδιώκει να βελτιώσει σημαντικά τις ενεργειακές επιδόσεις της και να εξασφαλίζει καλλίτερης ποιότητας ηλεκτρική ενέργεια στους πελάτες της. Επιδιώκει να καλύψει πιο αποτελεσματικά τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τον εμπλουτισμό του ενεργειακού της μείγματος και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, με παράλληλη βελτίωση του περιβάλλοντος.
Εάν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων Μονάδων, αφενός μεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, τόσο για την ίδια, όσο και για τους καταναλωτές, αφού είναι αναγκαία η αντικατάσταση πολλών παλαιών ρυπογόνων Μονάδων. Μόνο με την ανάπτυξη νέων Μονάδων μπορεί να περιορισθεί η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αυξάνουν χρόνο με το χρόνο και να βελτιωθεί το περιβάλλον.

Η ΔΕΗ ενεργά συμμετέχει στις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και στην «ενεργειακή απεξάρτηση» της χώρας μας μέσα από ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του παραγωγικού δυναμικού της και δυναμικής επέκτασης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το εκτεταμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του Συστήματος Μεταφοράς, οι συνεχείς επενδύσεις για αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής, οι εξειδικευμένες δράσεις στα λιγνιτωρυχεία κ.λ.π. συμβάλλουν θετικά στη βελτίωση των αποδόσεων ενέργειας.

Ειδικότερα στις Μονάδες Παραγωγής, έχουν ήδη υλοποιηθεί τεράστιες επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας με αναβαθμίσεις στροβίλων, λεβήτων, πύργων ψύξης και όλων των βοηθητικών συστημάτων των υφιστάμενων Μονάδων σε όλη τη χώρα. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι επενδύσεις αυτές εντάχθηκαν στα Β’ και Γ’ Κοινοτικά Πλάισια στήριξης ως Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας και προστασίας του Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της ζήτησης τονίζουμε ότι, η ΔΕΗ έκανε πρώτη τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.Οι προτάσεις της Greenpeace έρχονται ως αντιγραφή αντίστοιχων ενεργειών της ΔΕΗ στη Θράκη και στην Κρήτη παλαιότερα. Να μην παραλείψουμε, όμως, και την καμπάνια της ΔΕΗ στο θέμα αυτό, είτε μέσω της ιστοσελίδας της, είτε μέσω του ηλεκτρονικού και του έντυπου τύπου.

Εξάλλου, εδώ και τρία χρόνια η ΔΕΗ παρέχει συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους πελάτες της μέσα από διάφορες επικοινωνιακές ενέργειες (έντυπα για ορθολογική χρήση ενέργειας μαζί με τους λογαριασμούς, κ.λ.π.).

Επίσης, η ΔΕΗ ΑΕ συμμετέχει ενεργά στην κοινή πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, εμπορίου και παραγωγής λαμπτήρων για την προώθηση του αποδοτικού φωτισμού.

Η συμμετοχή της ΔΕΗ σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που συνήψαν η EURELECTRIC, η οποία εκπροσωπεί τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, η EUROCOMMERCE, που αντιπροσωπεύει τον τομέα λιανικού, χονδρικού και διεθνούς εμπορίου της Ευρώπης, και η European Lamp Companies Federation, μέλη της οποίας είναι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες κατασκευής λαμπτήρων της Ευρώπης.


18. Στο «Όραμα» της ΔΕΗ, επίσης, δεν υπάρχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αξιοποίησή τους για τη παραγωγή ενέργειας. Γι αυτό δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε, οι επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα (με σωστή βέβαια χωροθέτηση και όχι όπως γίνονται σήμερα) και σε άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Γι αυτό δεν προχωρούν σε προγράμματα ενθάρρυνσης ακόμη και επιδότησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σπίτια μας και στα δημόσια κτίρια. Γι αυτό η χώρα μας είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Γιατί κάποιοι (όπως οι κύριοι της διοίκησης της ΔΕΗ) δεν τις θέλουν και προτιμούν να εισάγουν λιθάνθρακα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πράγματι, η χώρα μας είναι προικισμένη με αέρα, ήλιο και λιγότερο με νερό. Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των πηγών αυτών, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. σχεδιάζει την ανάπτυξη 950 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα συνολικής ισχύος 537 MW. Όλα αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2014. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται η κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου 50 MW στη Μεγαλόπολη, του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο και η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στο σύμπλεγμα νήσων Μήλου, εκτιμούμενης ισχύος 120 MW.
Έχοντας εξασφαλίσει μία ισχυρή βάση, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει σε μερίδιο 20% στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2012. Παράλληλα, η ΔΕΗ σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία, από το 2008 έως το 2013, νέα Υδροηλεκτρικά Έργα συνολικής ισχύος 631 MW.
Είναι γνωστό ότι, το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας παρουσιάζει έλλειψη παραγωγικού δυναμικού. Είναι απαραίτητο για λόγους επάρκειας να ενταχθούν νέες αξιόπιστες Μονάδες Παραγωγής σύγχρονης τεχνολογίας, υψηλού βαθμού απόδοσης και φιλικές προς το περιβάλλον.
Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΑΠΕ (Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί, Αιολικά Πάρκα, Γεωθερμία, Φωτοβολταϊκά Πάρκα), καθώς και οι μεγάλοι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί ασφαλώς βοηθούν στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Όμως, τα αιολικά πάρκα, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των Σταθμών ΑΠΕ, που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, δεν είναι διαθέσιμα για λειτουργία κατά τις ώρες υψηλού φορτίου του Συστήματος, όταν δεν πνέουν άνεμοι, και η συμμετοχή της υδροηλεκτρικής παραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες της χώρας.
Επομένως, αν λάβουμε υπόψη την επάρκεια παραγωγικού δυναμικού και την προοπτική ανάπτυξης των ηλεκτρικών συστημάτων στην Ελλάδα, καθώς και την ισχύ των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας των αιολικών, αλλά και σε ενδεχόμενες περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας, απαιτείται να αναπτυχθούν παράλληλα και σύγχρονες Θερμοηλεκτρικές Μονάδες βάσης, ώστε να καλύπτεται με αξιοπιστία η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η κατασκευή του νέου ΚΥΤ Αλιβερίου και της Γραμμής Μεταφοράς 400 KV, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ για το Αλιβέρι, θα ενισχύσει το σύστημα της Εύβοιας, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν σταθμοί ΑΠΕ για την ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων που εκρεμμούν τόσα χρόνια.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, αναφέρεται και στην Οδηγία 2005/89/ΕΚ «Περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής»: «…Κατά την προώθηση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναγκαίο να εξασφαλίζεται η ύπαρξη εφεδρικής δυναμικότητας παραγωγής, εφόσον απαιτείται από τεχνική άποψη, ώστε να διατηρούνται η αξιοπιστία και η ασφάλεια του δικτύου.»

19. Τα ανταλλάγματα που δίνει το «Όραμα» της ΔΕΗ στους κατοίκους της περιοχής είναι «χάντρες και καθρεπτάκια». Κάποιες θέσεις εργασίας σε μια αμφιλεγόμενη «ανάπτυξη» που θα επιφέρει την περιβαλλοντική κατάρρευση της περιοχής
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αναφορές σε «χάντρες και καθρεπτάκια» ουδόλως τιμούν το συντάκτη του άρθρου και προσβάλουν ευθέως την Επιχείρηση, αλλά και τη νοημοσύνη των κατοίκων της περιοχής του Αλιβερίου.
Η ΔΕΗ ζήτησε να ενημερώσει επίσημα την τοπική κοινωνία. Αυτό θα γίνει με τρόπο συγκροτημένο, θεσμικό και κυρίως με ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Δεν νομίζουμε ότι οι κορώνες και οι διαξιφισμοί αποτελούν τρόπο διαλόγου.


Τέλος, η ΔΕΗ επιδιώκει τον ειλικρινή και υπεύθυνο διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις επενδύσεις, που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο Αλιβέρι.
Επιδιώκει τη συναίνεση της Τοπικής Κοινωνίας, ώστε να πραγματοποιηθούν πολύ Μεγάλα Έργα στην περιοχή του Αλιβερίου τα οποία θα έχουν πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αυτά τα Μεγάλα Έργα θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ανάπλαση και αναβάθμιση της περιοχής. Σε όφελος όλων των κατοίκων του Αλιβερίου και της ευρύτερης περιοχής.


Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2008 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: